Ajánlók

Gondolatok, idézetek a szerelemről

A szerelemről gyűjtöttünk össze néhány gondolatot a világirodalomból. A válogatást folyamatosan bővítjük.

“A “szerelem” szó egy mértékadó pszichológiai szótár meghatározása szerint “olyan mentális betegségfajta, amelyet a standard diagnosztikai kézikönyvek még nem sorolnak föl”.”
(Stuart Sutherland)

“Egy másodpercig azon tűnődtem, hogy ha megcsókolnám, az vajon megtörné-e a varázst, amely körülvesz bennünket, de már túl késő lett volna megállni félúton. Amikor az ajka az ajkamhoz ért, tudtam, hogy ha száz évig élnék, és a világ minden országát bejárnám, akkor sem élhetnék át semmi ahhoz foghatót, mint amikor először megcsókoltam álmaim asszonyát, akit, tudtam, örökké szeretni fogok.”
(Nicholas Sparks)

“A nyári szerelmek mindig véget érnek. Ez íratlan szabály volt. Mint egyes növények vagy rovarok, akik nem tudják túlélni azt az évszakot. Azt gondoltam, hogy mi mások vagyunk. Mások is voltunk, de nem úgy, ahogy én gondoltam. Őszintén hittem benne, hogy soha nem fogjuk elengedni egymást.”
(Harlan Coben)

“Elrabollak és magammal viszlek! Harcolni fogok veled, teérted. Legyőzök mindent, meglátod, leküzdöm a nehézségeket, és nem adlak senkinek és semminek!”
(Wladyslaw Stanislaw Reymont)

“Ha képes vagy szárnyakat növeszteni és repülni egy nőért/férfiért, akkor szerelmes vagy. Ha nem vagy képes szárnyakat növeszteni és repülni, akkor legfeljebb csak bebeszéled magadnak, hogy szerelmes vagy.”
(Tomori Gábor)

“Nem, nem felejtettelek el, de te aludtál a szívemben, és én nem mertelek felébreszteni.”
(Henry de Montherlant)

“Ha egyszerre két embert szeretsz, válaszd a másodikat, mert ha az elsőt igazán szeretted volna, nem szerettél volna bele a másodikba.”
(Johnny Depp)

“Nemrég még csak néma tekintetekben nyilvánult a szerelem, olyanok voltak e tekintetek, mintha milliárd hangya mászkálna az ember testén; égetők, de tüzük édes zsibongást okoz; azután a kézérintés jött, a “költészet kapcsa”, kéz kezet fog, mintha két puha fészek tapadna egymáshoz… milyen csodálatos villanysodrony szívtől szívhez. Most már a csókoknál vannak. A mama a másik szobában (…), akkor aztán meg van engedve a lopás. Hiszen a szerelem maga lánc, s ha már valaki úgyis láncon van, hadd legyen legalább igazi tolvaj.”
(Mikszáth Kálmán)

“A hűségemmel üzenem a kedvesemnek, hogy többet ér másoknál, hogy számomra az egyetlen, csakis őrá vágyom. (…) És ha a másik nem is tudja, hogy hűséges vagyok hozzá? Mit jelent hűségesnek lenni valakihez, aki arról mit sem tud? Ez esetben a hűség saját magamhoz való viszonyulás. Valami, amit önmagamért cselekszem.”
(Francesco Alberoni)

“Mintha mindenütt, ahol érintettem, átlüktetett volna a szíve a bőrén. Imbolygott körülöttünk a tér, hiszen nem mi imbolyogtunk benne. Mozdulatlanul, egymás szorításába nyűgözve álltunk. Szelídítgette a két gyöngéd ajkával a szájam, kényeztessem én is az enyémmel az övét.”
(Szilvási Lajos)

“Kell. Ma még kell. Holnap is. Egy hét múlva is. Egy hónap után is talán, de ha egy reggel úgy ébredek, hogy már nem kell… Akkor mihez kezdjek? Akkor hogyan szabaduljak meg tőle? Amikor már én kellek neki jobban, mint ő énnekem!… Most, amikor ő bizonytalan, most kell határozottnak lennem. Most, magammal szemben. Mert egy hónap múlva már ővele szemben kellene erősnek lennem. Megbántani, megalázni, vérig sérteni, hogy elmenjen.”
(Szilvási Lajos)

“Az egész életedet eltöltheted mihaszna, légből kapott képzelgésekkel! Ha egy szerelem viszonzatlan, ott csak kérdések vannak, válaszok nem. Nem élhetsz úgy, hogy a végtelenségig vársz ezekre a válaszokra!”
(Sophie Kinsella)

“- Valaki azt mondta: élet és szerelem a férfi számára kettő, a nő számára egy.
– Igazán? Elfogult volt az illető, hidd el. A féltékeny férfiak például éppúgy nyöszörögnek és hisztériáznak, mint a féltékeny nők.”
(Somogyi Tóth Sándor)

“Te vagy a macska, én a gombolyag, letekertél, szétszedtél és otthagytál.”
(Spiegelmann Laura)

“Szeretni annyit tesz, mint ráébredni arra, hogy két lélek egymásért teremtődött; ennélfogva annak, amelyik észreveszi, hogy a másik mit sem érez iránta, nem marad más, csak a halál.”
(Umberto Eco)

“Az asszony csak azt csalja meg, akit szeret, a többit egész egyszerűen faképnél hagyja.”
(Camil Petrescu)

“Nyugalmas állapotban a szerelem elveszíti körvonalait, vonásai elmosódnak: nem is tudjuk, valóban vele van-e dolgunk. Összeveszés vagy megcsalás kell ahhoz, hogy felismerjük arculatát, és tisztán lássunk benne. Csakis akkor csinálhatjuk meg a mérleget, és állapíthatjuk meg, vajon továbbra is ragaszkodunk-e egymáshoz, vagy gyűlöljük egymást, vagy pedig közömbösek lettünk egymás iránt.”
(Étienne Rey)

“A szerelem olyan, mint a fa: magától növekszik, mély gyökeret ereszt egész valónkba és gyakran tovább zöldül a szív romjain.”
(Victor Hugo)

“Néha csak azért kell egyedül lennünk, hogy hiányozzon számunkra valaki, és ismét szerelmesek lehessünk belé.”
(Andrew Matthews)

“Én azt hiszem, nem a szememmel imádlak, az tudja, hogy hibád mily rengeteg. Szívemnek jó, mit néma társa megvet, a látvány ellenére az szeret.”
(William Shakespeare)

“A szerelem nem tűr beleszólást a saját sorsába. Ha még oly okosak vagyunk is, az eszünkkel nem tudjuk legyőzni.”
(Choderlos De Lachlos)

“A szeretet néha ezt teszi az emberrel, valahogy ott ragadunk azon a helyen, ahol a szerelem elhagyott bennünket, miközben a világ forog tovább.”
(Vass Virág)

“Szeretünk szerelmesek lenni, nem csupán azért, mert ilyenkor könnyebb boldognak érezni magunkat, hanem azért is, mert boldogtalannak lenni is nehezebb.”
(Norman Doidge)

“Édes szavak. Csalóka enyhet adó balzsam. Segítség, szerelem, összetartozás, visszatérés – szavak, édes szavak. Egy-egy szó, semmi több. Milyen sok szó van arra, ami pedig olyan egyszerű: két test vad, félelmetes erejű varázsa! A fantáziának, a hazugságnak, az érzéseknek és az öncsalásnak micsoda szivárványa ível fölötte! Lám, ő is itt áll a búcsú éjszakáján, nyugodtan, a sötétségben, hagyja, hadd hulljon az édes szavak permetező esője, pedig valójában minden szó ugyanazt jelenti: búcsú, búcsú, búcsú. Ha már beszélni kell róla, akkor úgyis vége.”
(Erich Maria Remarque)

“Ő a részem. Nélküle üres az ágy, ízetlen az étel, unalmas a film. Tudok mással nevetni, mással enni, mással szeretkezni, de vele vagyok otthon, bárhol is legyünk a világban. Belém égett az arca, vele vagyok egész. Hozzá vagyok kötve, valami láthatatlan szállal, jó erősen. És bár ő megkíván, megosztja velem a gondolatait, az ételét, a pénzét, tudja, hogy elviselem balgaságait, mégis megtagad. Én ebbe belehalok.”
(Adamkó Fanni)

“Te nem félnél valakit annyira akarni, hogy már minden más mindegy legyen az életedben?”
(Laurell Kaye Hamilton)

“Ne adj fel valami fontosat, csak, hogy megtarts valakit, aki azt sem képes kimondani, hogy szeret.”
(Sarah Dessen)

“Lehetséges, hogy szeressenek bennünket olyannak, amilyenek vagyunk, bármilyen szégyenletes titkok és bármilyen sötét árnyak rejlenek is a múltunkban, és a szerelemben el lehet dobni a maszkokat és az álarcokat.”
(Katherine Stone)

“Valóban úgy érzem, hogy nagyon szeretlek. Pillanatnyilag nem tudom elképzelni az életemet nélküled. Csak azt nem tudom, hogy ugyanígy érzek-e majd három hónap múlva is. Ez az, amit te sem tudhatsz.”
(Berkesi András)

“Szerelmes lenni valakibe, aki még azt sem tudja, hogy létezel, nem a legrosszabb dolog a világon. Ami azt illeti, épp ellenkezőleg. Olyan, mint amikor az ember bead egy dolgozatot, ami tutira egyes, de egy ideig még nem javítják ki – az a fajta nyugalom, amikor még nem utasítottak vissza, de tudod, hogy hamarosan be fog következni.”
(Tonya Hurley)

“Csupán egy századmásodpercig habozik. Előrébb hajol és rátapasztja a száját a számra. Kikapcsolódik az egész világ, eltűnik a hold, az eső, az ég, felszívódnak az utcák is a semmiben. Csak ketten létezünk a sötétségben, élve, létezve, elevenen.”
(Lauren Oliver)

“Elképzelem, milyen érzés lehet, ha olyasvalaki érint meg, aki annyira szeret, hogy nem bírja nézni, hogy elaludtál. Hozzád ér, te pedig arra ébredsz, hogy keze a szíveden van.”
(Jodi Lynn Picoult)

“Szeretünk szerelmesek lenni, nem csupán azért, mert ilyenkor könnyebb boldognak érezni magunkat, hanem azért is, mert boldogtalannak lenni is nehezebb.”
(Norman Doidge)

“Szerelmes volt. Szerelmében feloldódott, mert szeretett, nem pedig szeretetet keresett. Én is. Mert nem szeretetet kerestem – szerettem. Ezt kaptam tőle ajándékba. A lénye úgy fürdött a létben, mint más a tengervízben; ahogy másra a nap zuhog, úgy állt a szerelemben.”
(Gyurkovics Tibor)

“Nagyon hűséges tudok lenni. Én mindig várnálak, és keresném a kedved. Megvédenélek, ha valaki bántani akarna. Őriznélek, amikor alszol. Mert bármilyen is legyél, biztos lehetsz abban, hogy számomra a legkülönb vagy.”
(Louis de Saint-Marché)

“Ma sokkal csöndesebben szeretem, de ugyanúgy képtelen vagyok másra gondolni.”
(Paulo Coelho)

“Tudom már, te vagy a szerelmem, a véremből jössz, arra vársz, hogy karomba szorítsalak, hogy egyek legyünk… Rólad álmodtam. Bennem voltál, s én adtam a véremet, az izmaimat, a csontjaimat. Nem fájt. Oly szelíden vetted magadhoz a szívem, hogy gyönyörűség volt megosztanom magam. Azt kerestem, hogy mi bennem a legjobb, mi a legszebb, hogy azt is neked adhassam.”
(Emile Zola)

“A szerelmes ember nem csak a partnerébe szeret bele, hanem az egész világba, és azzal kapcsolatos nézeteit is érzelem szövi át.”
(Norman Doidge)

“A szerelemben nincsen sem szégyenkezés, sem tartózkodás, a szerelem két ember közös tulajdona, akik közt nincs semmiféle korlát vagy büszkeség, mert ami az egyikkel történik, az történik a másikkal is, mert minden érzésük, minden mozdulatuk, testük és lelkük minden rezzenése közös.”
(Daphne du Maurier)

“Nem az számít, hogy egy hatalmas óceán partján gyönyörködsz a naplementében, vagy lopott perceidben egy pici tó kacsáit nézed. Csak az számít, ül-e melletted valaki.”
(Csitáry-Hock Tamás)

“Szeretlek, mert az egész mindenség összefogott, hogy elérjek hozzád.”
(Paulo Coelho)

“A szerelem túl van minden okoskodáson – felül áll minden értelmen. A szerelem fenn lakozik valahol a hegyormokon, magasan az értelem lapályai fölött. A lét önmaga fölé emelkedik a szerelemben, olyan magaslatokra, ahová csak ritkán jut el az ember. Az emberi szervezet a szerelemben jut el legfőbb céljának megvalósulásához, és ezért a szerelemmel nem szabad vitába bocsátkozni, hanem úgy kell elfogadni, mint az élet legnagyobb ajándékát.”
(Jack London)

“Amíg nem porlad szét a szirt, s zúgnak a tengerek: szeretlek én, míg életem homokja elpereg.”
(Robert Burns)

“A veszedelmes csók ott kezdődik, ha a szájban rejtőző nyelvek is beleavatkoznának az ajkak dolgába.”
(Krúdy Gyula)

“A biciklizés egészen olyan, mint a szerelem: elsősorban önbizalom dolga. Hidd, hogy meg tudod tenni, s máris tudod és megteszed. Kételkedj, s a világ minden kincséért sem vagy képes rá.”
(H. G. Wells)

“Szépség az, amikor egy nő szemébe nézel, és látod, ami a szívében van.”
(Nate Dircks)

“Két jégkocka voltunk, de a napsütésben elolvadtunk, és most egy és ugyanaz a víztócsa vagyunk.”
(Paulo Coelho)

“A szerelem olyan, mint a szél: az ember sohasem tudja, hogy honnan támad rá.”
(Honoré de Balzac)

“A nők haláluk napjáig nem titkolhatják egykori szerelmeiket. Benne maradnak azok a mozdulatokban, a szokásokban, a kifejezésekben.”
(Krúdy Gyula)

“E csókkal mind a ketten úgy tele voltunk, hogy utána minden beszélgetésünk tökéletlen, süket és félszeg lett volna… Hol van a szavak színe, selyme, tüze, zenéje, amely utolérhetné e hangulat némaságát?”
(Zilahy Lajos)

“Amióta te vagy nekem, én annyira megváltoztam, hogy szinte nem is igaz semmi sem, ami addig volt, amíg te nem voltál.”
(Szilvási Lajos)

“A nőnek elég egy férfit jól ismernie, az összeset megérti. A férfi viszont hiába ismer minden nőt, egyet sem ért meg.”
(Helen Rowland)

“A szívnek nem parancsolhatunk, hanem inkább az parancsol minekünk. A szív fölött nem lehet úgy uralkodni, mint az ész fölött.”
(Armand Silvestre)

“Annyira szeretlek, hogy még a gondolat is fáj. Kérlek higgy nekem. Te vagy számomra a fény, a véget nem érő nyár.”
(James Patterson)

“A szívem már attól megdobbant, hogy kimondta a nevemet.”
(Christopher Moore)

“Szeretnélek kibontani, s vigyázva összerakni újra, aztán, ha van, lelkedbe bújva álmodni, mint még sohasem.”
(Szabó Lőrinc)

“Felrezzenek s kinyújtom a kezem, hogy megérintselek. Kérdem magamtól: “Álom ez?” Csak tudnám meghurkolni szívemmel lábadat s szorítva tarthatnám keblemen. Ne menj el, míg tőlem engedélyt nem kérsz, szerelmesem.”
(Rabindranath Tagore)

“Az érzéki szerelem el akarja hitetni velünk az égi szerelmet; egymaga hiába próbálná, de mert öntudatlanul ott él benne az égi szerelem része, sikerül neki.”
(Franz Kafka)

“Ez a legnyomorultabb érzés. Mikor hiányzik valaki. Körülnézel, nem érted. Kinyújtod kezed, egy pohár vizet keresel tétova mozdulattal, egy könyvet. Minden a helyén van életedben, a tárgyak, a személyek, a megszokott időbeosztás, a világhoz való viszonyod nem változott. Csak éppen hiányzik valami. …S ha nagyon pontos és figyelmes leszel, ha idejében kelsz és későn fekszel, ha sokat vagy emberek között, ha elutazol ide vagy oda, ha belépsz bizonyos helyiségekbe, végül találkozol azzal, aki vár. Természetesen tudod, hogy ez a reménykedés egészen gyermekes. Már csak a világ végtelen esélyeiben bízol. Hol keressed? S aztán, ha megtaláltad, mit mondjál neki?… És mégis várod.”
(Márai Sándor)

“Egymáshoz se érünk, és mégis olyan mintha összesimulnánk.”
(Amin Maalouf)

“Szerelem és élvezet ikertestvérek, avagy egymásból születnek.”
(William Hazlitt)

“Akkor a legelviselhetetlenebb valaki hiánya, mikor melletted ül és tudod, hogy sosem lehet a tiéd.”
(Gabriel Garcia Márquez)

“Házasodjunk össze! És gyereket is akarok. És veled akarok megöregedni. Veszekedni. Elviselni egymást. Szeretni. Ott akarok lenni melletted, ha gyötörnek éjszaka az emlékeid és szükséged van rám. És felébredni reggel az emlékeimmel, és olyasvalakivel megosztani, aki nem fordul el tőlem azért, mert azt hiszi, hogy az élet csupa napsütés. Olyan társ kell, aki nem fél, hogy a végsőkig próbára tegyen.”
(Sara Chance)

“Az éjszakák védtelenül hagyják a szívet a szenvedélyes szerelemmel szemben.”
(Étienne Rey)

“Nem az állandó fogadkozás a hűség bizonyítéka, hanem az egyszer kimondott és megtartott fogadalom.”
(William Shakespeare)

“Ha szeretni akarsz valakit, szeresd itt és most. Szeresd! Mert senki nem tudja, mi történik a következő pillanatban.”
(Tara Brand)

“Az őrület határáig szerettem. Ezt hívják elmebajnak. Ezt, ami nekem az egyetlen érezhető módja szeretni.”
(Francoise Sagan)

“A nőket a szerelem nemcsak érdekessé teszi, hanem meg is szépíti. A nő akkor szép igazán, ha boldog, és akkor boldog, ha érzi, hogy szeretik.”
(Rippl-Rónai József)

“Nem a szerelem mozgatja a világot. De érte érdemes élni.”
(Franklin Pierce Jones)

“A világ teljesen üres, ha nincs benne szerelem, ha nincs, aki a nevedet kiáltsa, ha nincs, aki hazahívjon.”
(Stephen King)

“Szeretni azt jelenti, hogy az embert, akit szeretsz, a figyelmesség energiájával öleled át.”
(Nhat Hanh)

“A szerelem olyan, mint a higany a kézben. Tartsd a tenyered nyitva, és megállapodik benne. Csukd össze, és kiszökik nyomban.”
(Dorothy Parker)

“Van egy mindenek fölött álló elementum, aki ura a józan észnek, győzedelmes ellenfele a logikának, zsarnoka a királyoknak és a népeknek, aki életet ad és elvesz, és nem osztogat kegyelmeket, – aki előtt a mathesis nem tudomány: sokszorozza a semmit a semmivel, s lesz belőle minden; aki előtt az erő nem hatalom, s az igazság nem törvény; aki teremti a bűnt és az erényt, s nem ismer különbséget a kettő között. E világbontó, világfenntartó elementum neve: a szerelem.”
(Jókai Mór)

“A szerelem alapképlete: az egyik fél a másikban azt szereti mindennél inkább, hogy az a másik éppen őt szereti.”
(Fekete Gyula)

“Ha az ember szeret valakit, mindent könnyűnek talál. A Nap fényesebb, a virágok szebbek, az emberek jobbak.”
(Charles Ferdinand Ramuz)

“A szerelmi kapcsolat olyan, mint a bot forgatása, a szalag pörgetése, vagy a pálcikával evés: könnyűnek tűnik, amíg nem próbáltad.”
(Helen Rowland)

“A szerelem a természet szövete, amelyre a képzelődés hímez.”
(Voltaire)

“Az embernek magának kell a párját megteremteni, és nem úgy, hogy a párját erőszakolja önmagához, hanem hogy önmagát alakítja önfeláldozással a párjához. Ez a kölcsönös önfeláldozás: a szerelem.”
(Nagy Endre)

“A szenvedélyes szerelem véletlen szerencsétlenség, de ez a szerencsétlenség csak a kiválasztottakat éri.”
(Stendhal)

“A szeretet a hűség csontvelője, a jámborság ütőere, a lelkierő izma, úgyszólván, maga az élet.”
(Charles Spurgeon)

“A szeretet nem adó, nem követelés, mely mögött ott áll a végrehajtó. A szeretet úgy árad, mint a napfény: csöndesen és állandóan – egyedül a maga csodatévő hevétől.”
(Hekler Antal)

“A férfi és a nő két ládika, amelyek az egymást nyitó kulcsokat rejtik.”
(Isak Dinesen)

“Ha szeretlek, beléd bújok, körülnézek benned. Először mintha egy idegen országba érkeznék, aztán, amikor befogadsz, egyre ismerősebb leszel. Megértem, milyen neked, egy másik Én-nek lenni, sőt egy kissé én is Te leszek. Már látom, mi fáj neked, keserves és boldog emlékeid mintha az enyémek lennének. Ki tudok nézni a szemeden, onnan látom most magamat – és megismerem a múltadat, a sorsodat, örömeidet és rögeszméidet. Ráhangolódok gondolataid hullámhosszára, s veszem szíved kódolt adásait. Ha a szíved gyorsabban ver, azén szívem is hevesebben fog dobogni. És ha valamitől félsz, én is szorongani kezdek, és lehet, hogy megértjük, mitől félünk mindketten. De mindez csak akkor történhet meg, ha beléd bújok.”
(Müller Péter)

“A szerelem széppé teszi azt, amink van, visszaadja, amit elvesztettünk, sőt azzal is megajándékoz, ami eddig nem volt a miénk.”
(Nicolas Chamfort)

“A szerelem olyan, mint a fertőző betegség: minél inkább óvakodnak tőle, annál könnyebben elér.”
(Alain Chamfort)

“A sündisznóknak is, amelyek az egész világ ellen tüskéiket szögezik, van egy-egy sima oldaluk, amelyet egymás számára tartogatnak. A kiegyenlítődésnek, az egymáshoz illeszkedésnek ez a csudája: ez a szerelem.”
(Nagy Endre)

“A szerelmet túlértékelik. Biokémiai szempontból lényegében ugyanaz, mint amikor rengeteg csokoládét eszünk.”
(Al Pacino)

“A szerelem a felfokozottság állapota, következésképp kitágítja az időt: a percekből évszázadok lesznek.”
(Octavio Paz)

“Tudom már, te vagy a szerelmem, a véremből jössz, arra vársz, hogy karomba szorítsalak, hogy egyek legyünk… Rólad álmodtam. Bennem voltál, s én adtam a véremet, az izmaimat, a csontjaimat. Nem fájt. Oly szelíden vetted magadhoz a szívem, hogy gyönyörűség volt megosztanom magam. Azt kerestem, hogy mi bennem a legjobb, mi a legszebb, hogy azt is neked adhassam.”
(Emile Zola)

“Nehéz dolog, hogy ne szeress, de nehéz az is, hogyha szeretsz. A legnehezebb, ha hiába szeretsz.”
(Anakreón)

“A szerelem megsemmisíti az észt. Az agy és a szív olyan, mint a homokóra két edénye: amikor az egyik megtelik, a másik kiürül.”
(Jules Renard)

“A szerelem fölöttébb hasonlít a kínvallatáshoz vagy a sebészi műtéthez… Még ha nagyon szerelmes volna is egymásba a két szerető, és csordultig tele volnának a kölcsönös vágyakkal, egyikük mindig nyugodtabb marad, vagy kevésbé lesz megszállottja a szenvedélynek a másiknál. Amaz a sebész, vagy a hóhér; emez a beteg vagy az áldozat.”
(Charles Baudelaire)

“A szerelem tavaszi növény, mely mindent behint a reménység illatával, még a romokat is, melyekre felkapaszkodik.”
(Gustave Flaubert)

“Hogy mi a szerelem? Kérdezd az élőtől, mi az, hogy élet; a hívőtől, mi az, hogy Isten.”
(Percy Bysshe Shelley)

“A szerelem igazolja azokat a tetteket, amelyeket az emberek képtelenek megérteni – hacsak nem élik át ugyanazt a szerelmet.”
(Paulo Coelho)

“Szerettem őt, ezért menni hagytam a maga útján. A vérnél ősibb kötéssel tartozik hozzám, de még néhány fordulót meg kell tennie a nagy spirál körtáncban, hogy szorosan együtt haladhassunk.”
(Szepes Mária)

“A szeretet csodát művel minden nap: elgyengíti az erőst és erőssé teszi a gyengét; bolondot csinál a bölcsből és bölcset a bolondból; kegyeli a szenvedélyt; és feledi az értelmet – egyszóval mindent a feje tetejére állít.”
(Marguerite de Valois)

“A szívünk részeg a szépségtől, amit a szemünk sosem láthat.”
(George W. Russell)

“Az életben nincs más szépség, csak a szenvedélyek, a szenvedélyek pedig értelmetlenek. A legszebb és legesztelenebb valamennyi között a szerelem.”
(Anatole France)

“A szerelem regényes szó, a legesleghosszabb valamennyi között. Tartalmazza a testi, lelki, érzelmi vágyakat, továbbá a kifejezhetetlent, a senki-mással-sosem-átélhetőt, valamint nem többet, csak a teljes Világot.”
(Vavyan Fable)

“Szeretnek, mert szeretnek. Nincs szükség okra a szerelemhez.”
(Paulo Coelho)

“A szerelem csak egy ócska trükk, amit a természet játszik velünk, hogy fennmaradjon a fajunk.”
(Somerset Maugham)

“A szerelem tűz, de sosem tudhatod, hogy felmelegíti a szívedet, vagy porig égeti a házadat.”
(Jerome Cummings)

“Egyetlen érzés mindent elhomályosít. Egyetlen hang mindent elsüketít. Egyetlen szó mindent eltakar. Mégis: érzésen, halláson, beszéden át vezet az út.”
(Weöres Sándor)

“Ki tud törvényt alkotni a szerelemről? A szerelem tökéletesebb törvénye önmagának.”
(Anicius Boethius)

“Van egy szó, ami az élet minden nehézségétől és fájdalmától megszabadít. Ez a szó a szerelem.”
(Szophoklész)

“Ha a mérleg egyik serpenyőjébe a szerelmet, a másikba az egész mindenséget tennénk, a szerelem úgy lenyomná a világot, mint ahogy a vihar elsöpri a szalmaszálat.”
(Eötvös József)

“Az első gondolatom mindig te vagy – és ez mindig is így volt. Előfordul, hogy csak fekszem és nézlek, ahogy a hajad szétterül a párnádon, egyik karod takarja az arcodat, a mellkasod pedig finoman emelkedik és süllyed. Időnként, amikor láthatóan éppen álmodsz valamit, közelebb húzódom hozzád, azt remélve, hogy így talán én is be tudok lépni az álmodba. Mindig is valahogy ezt éreztem veled kapcsolatban.”
(Nicholas Sparks)

“A szerelem olyan, mint a létra. Minél magasabban szállunk fel rajta, annál szédítőbb.”
(Daudet Alfonz)

“A szerelem az a parányi édesség, amit az ég csöppent az élet serlegébe, hogy annak keserű italát elviselhetővé tegye.”
(John Rochester)

“Egyetlen érzés mindent elhomályosít. Egyetlen hang mindent elsüketít. Egyetlen szó mindent eltakar. Mégis: érzésen, halláson, beszéden át vezet az út.”
(Weöres Sándor)

“A szerelem vad erő. Ha meg akarjuk zabolázni, elpusztít. Ha börtönbe akarjuk zárni, a rabszolgájává tesz. Ha meg akarjuk érteni, cserbenhagy és összezavar.”
(Paulo Coelho)

“Minden imára, amit mondtam, te vagy a válasz. Egy dal, egy álom, egy suttogás.”
(Nicholas Sparks)

“Terhedre én soha nem leszek. Ha csak az árnyékodat látom is, boldog vagyok. Ha a ruhád a szegen függ, én titkon megsimítom. Ha a poharadban víz marad, én iszom meg. S az a víz nekem édes, mint a pogány istenek nektárja.”
(Gárdonyi Géza)

“Kedvesem, előttünk az egész élet – sőt még több is. Halhatatlanná tettél engem. Te és én ezer évig fogunk élni, és mindenre lesz időnk.”
(Wilbur Smith)

“Mert hol te vagy, ott a világ maga.”
(William Shakespeare)

“Ha egymás mellett töltenénk az életet, arra kérnélek, fogadd el, ha tudod: én nem akarok megszállottan küzdeni az idő múlása ellen. Nem becsvágyam, hogy hetvenévesen is ránctalan legyek. Azt kérném tőled: ha szeretsz, engedd nekem, hogy méltósággal járhassam végig az életem.”
(Vavyan Fable)

“Szerelem: simogatássá civilizált karmolás; a velejéig romlott vágy szeplőtelen bőre.”
(Soproni István)

“Ilyen a szerelem: mindenre, a végletekre is képes! Hőst csinálhat egy féregből… és aljasságba kergetheti a legtisztességesebb embert is.”
(Agatha Christie)

“A szerelmet vagy érezzük, vagy nem, és nincs az az erő, ami ki tudná kényszeríteni. Színlelhetjük, hogy szeretünk. Megszokhatjuk a másikat. Egész életünket leélhetjük valakivel kölcsönös megértésben, barátságban, cinkosságban, családot alapíthatunk, szeretkezhetünk minden éjjel, (…) és mégis úgy érezzük, hogy van valami szánalmas üresség az egészben: valami fontos hiányzik.”
(Paulo Coelho)

“Hogy szeretlek-e? A szívem közepe vagy! Úgy őrizlek benne, mint egy ékkövet! Nem megígértem, hogy sosem hazudok neked? Hogy szeretlek-e? Minden porcikámmal! A szívemmel, a lelkemmel, az agyammal. Minden sejtemet, a szellememet átjárja az édességed! Nincs számomra a világon más, mint te.”
(Lucy Maud Montgomery)

“Mert ha vidám vagy, meg akarom kétszerezni vidámságodat; ha bús vagy, akkor meg akarom felezni veled a bánatot és így öröm lesz az néked, mélyebb az örömnél. És ha jól érzed magad, mulatsággal és változatossággal fogom üdíteni lelkedet; ha pedig beteg vagy, ápolni foglak; és ha fáradt vagy, a keblem lesz majd alvópárnád, hol nyughatol – s éjjel és nappal a lelkem a lelkeddel lesz és karom ölelni fog. És ha nem kívánsz, távol leszek; és ha ismét akarsz, ott leszek nálad. És ha előtted halok meg, úgy rendjén van és le kell mondanod rólam – ám ha te hagysz engem itt hátra, akkor követni foglak a máglya tüzén keresztül, mert nem akarok nélküled élni egyetlen napot sem.”
(Francis William Bain)

“Egy okos lány csókol, de nem szeret; meghallgat, de nem hisz el mindent; és lelép, mielőtt elhagynák.”
(Marilyn Monroe)

“Mindig, mindig a lelkemben él; nem mint valami gyönyörűség, hisz tudom, magam sem vagyok az, hanem mint saját lényem. Így hát ne beszélj arról, hogy leválunk egymástól; ez lehetetlen.”
(Emily Bronte)

“Úgy szeretlek, mint a legszebb álmomat.”
(Vavyan Fable)

“Hiányzott a neszezése, ahogy a leckéjében lapozgat, miközben én zenét hallgatok az ágyán fekve. Hiányzott a lába hidege az enyémen, amikor bebújik az ágyba. Hiányzott a haja illata, a szuszogása és a Rilke-kötet az éjjeliszekrényen, meg a szék hátára dobott nedves törölközője. Telítődtem a vele töltött nappal, de ettől csak még jobban hiányzott.”
(Maggie Stiefvater)

“Nem vagyok fiatalabb nálad. Nem számít, milyen öreg vagy, milyen fiatal vagy. Csak az számít, amit érzünk. Nem érdekel, hogy gazdag, szegény, hogy százéves vagy, vagy húsz. Ha az ember szeret valakit, akkor ezek a dolgok nem számíthatnak.”
(Danielle Steel)

“Annyira várlak, és ahogy közeledik a pillanat, egyre jobban akarlak látni. (…) Kevésbé érzem magam egyedül itt, a világ sokkal szebb így, még a rácsok mögül is. És még szebb lesz, ha megjössz. Ezért ezen a hajnalon egészen megnyitom a szívem, és átadom neked, szerelmem.”
(Paulo Coelho)

“Ha csak egyszer tiszta szívedből mondod: “szeretlek”, ez többet ér, mintha százszor elismétled: “örökké hű leszek hozzád”. Ebben az egy szóban, ebben az érzésben minden hűség benne van. Ez az érzés kényszerít hűségre. Örök hűségre.”
(Csitáry-Hock Tamás)

“Nem pára volt ez a szerelem, amelyet a napfény szétoszlat; nem is homokba rajzolt képmás, amelyet elmos az eső. Márványkőbe vésett név volt ez, amely csak a márvánnyal együtt enyészik el.”
(Charlotte Bronte)

“A szerelem olyan, mint egy gyönyörű virág, amit talán nem érinthetek, de aminek az illata a kertet mindenképpen az öröm helyévé varázsolja.”
(Helen Keller)

“Tudod, hogy soha nem hagylak el. Nem a fa hagyja el a virágot, hanem a virág válik le a fáról.”
(Alexandre Dumas)

“A csók a természet bájos kis trükkje arra az esetre, mikor a szavak feleslegessé válnak.”
(Ingrid Bergman)

“Megcsókoltalak, olyan erősen, hogy kiserkedt ajkadon a vér, és sós íze összekeveredett a csók édes ízével a számban, és azután még sokáig, évek múltán is éreztem, és érzem még ma is, mikor az édes íz már rég elmúlt, és mást már nem érzek belőled.”
(Oravecz Imre)

“Szeretem, ahogy megcsillan a hajad a fényben, szeretem, ahogy mosolyogsz, amikor épp nem bujkálsz, vagy nem pózolsz senkinek. Szeretem a nevetésed, szeretem, ahogy megtelik csobogó bánattal a hangod, mint a nyári eső. (…) Szeretem a szemeidet, a boldogtalanságodat. Szeretlek.”
(Laurell Kaye Hamilton)

“A csók a buja szerelem csábító ördöge, vad táncot jár vörös talárjában, amivel ingerli a szemet, furulyahangjával csiklandozza a fület, illatával bódítja az orrlyukakat, redőivel simogatja a remegő bőrt.”
(G. Hajnóczy Rózsa)

“Eddig mindig azt mondtam, hogy nem érdekel, ha nem törődsz velem, hogy az a sok fájdalom, amit okoztál, már kioltott bennem minden érzést irántad. De tegnap óta tudom, hogy ez nem így van. Őrülten szeretlek, és tudom, hogy szeretsz, és azt is tudom, hogy nem tudod kimutatni, csak ha melletted vagyok.”
(Margaret Mitchell)

“Mindennap rád gondolok, minden este veled alszom, reggelente veled ébredek, napközben miattad vagyok éberebb. Úgy szeretlek, mint még soha senkit, fogadd el, mert ezt tudja mindenki. Kész vagyok feláldozni az életem, és odaadni mindenem. Veled leszek egy kis időre, ha szeretnéd, akkor örökre.”
(Meg Cabot)

“Az ember nem tud mindent elviselni. Úgy vágyom utánad, hogy se enni, se aludni, se pihenni nem tudok.”
(Agatha Christie)

“A pitypang a szerelem növénye is. Sokan úgy tartják, hogy ha elfújod a magvait, a szél elviszi a szerelmedet a szerelmedhez. Ha fújás közben kívánsz valamit, és egy levegővel sikerül minden magot elfújnod, a kívánságod teljesül.”
(Cecelia Ahern)

“A csókok enyhítik a szomjúságodat, ám a könnyek oly nagy, emésztő és édes vágyakat támasztanak lelkedben, hogy azokat a csókok sem tudják csillapítani benned. A szemekből csörgedez a könny, a szerelem örök forrása; a szerelemből csörgedez a dal, a költészet, a szépség, a könnyek örök forrása.”
(Liviu Rebreanu)

“Nem akarok egyedül aludni, egyedül lélegezni, egyedül alkotni, egyedül létezni, egyedül érezni. Aki kell, az az erejével és a gyengeségeivel együtt kell. A lélegzetvételével akarok összeolvadni. Az örökkévalóságig. Hogy többé ne engedjen el. Ez a nyugalom érzése. Teljességre vágyom.”
(Tisza Kata)

“Szívem a világ partjához csapdossa hullámait és könnyeivel írja rá nevét e szóval: – szeretlek!”
(Rabindranath Tagore)

“Tizenhét másodperc. Mindössze ennyi ideig kellene összpontosítanod a vágyadra, tisztán, hittel, boldogan, várva, hogy beteljesüljön. És akkor be is fog teljesülni. Minél többször tizenhét másodpercig gondolsz rá, annál közelebb lesz hozzád. És a végén elérkezik.”
(Fejős Éva)

“Néztem, néztem, s olyan világosan tudtam, mint ahogyan tudom, meg fogok halni: jobban szerettem, mint bármit, amit valaha is láttam vagy elképzeltem a földön, vagy reméltem a földön túl.”
(Vladimir Nabokov)

“Azt akarom, hogy legyen holnap, és újra holnap és újra, és azt akarom, hogy azokon a holnapokon minden percemet veled tölthessem.”
(Rosamunde Pilcher)

“Pontosan elég vagy ahhoz, hogy örökké és megmásíthatatlanul magadhoz láncolj.”
(Stephenie Meyer)

“Anyukám mondta, hogy arról fogom megtudni, mikor szeretek igazán, ha viszket a bal sarkam. És viszket. Úgyhogy biztosan te vagy az igazi.”
(Danielle Steel)

“Szeretlek. (…) És ez azt jelenti, hogy nem csak a szép dolgok miatt vagyok melletted. Itt vagyok, bármi történjék.”
(Claudia Gray)

“Csak azért nem mondom, hogy te vagy életem szerelme, mert azt remélem, hogy sokkal hosszabb ideig foglak szeretni. Mondjuk inkább úgy, hogy te vagy a létezésem szerelme.”
(Stephenie Meyer)

“A szerelem, mely felkentté tesz, szintúgy keresztre is feszít; s bár terebélyesedsz tőle, megmetszi ágaid.”
(Kahlil Gibran)

“A nő és a férfi párharcát soha ne lássad másként, mint reménytelen harcot, melyet a legkegyetlenebb önzés és a féktelen hiúság fűtenek.”
(Márai Sándor)

“De most nem félek többé… igézetben élek. Mintha tudnám a varázsszót… De a varázsszó mindössze annyi, hogy szeretek valakit.”
(Márai Sándor)

“A szerelem olyan, mint a “pi”: Természetes, irracionális, és nagyon fontos.”
(Lisa Hoffman)

“A testek, amelyek a szenvedély oldatában egyszer összevegyültek, örökké emlékeznek.”
(Márai Sándor)

“Aki szeret, az nincs többé egyedül, mert az, akit szeret, mindig jelen van. Aki szeret, az már nem akar többé a saját élte központja lenni. Engedi, hogy életének más legyen a központja, és ezt nyereségnek és boldogságnak érzi. Feladja önmagát. Olyan lesz, mint egy nyitott kéz, amely kapni akar. Aki szeret, annak van bátorsága ahhoz, hogy olyan legyen, mint akinek szüksége van valamire.”
(Walter Trobisch)

“Mindenütt a szerelmet kell keresnünk, és vállalnunk kell, hogy esetleg órákig, napokig, vagy akár hetekig csalódottak leszünk miatta. Mert abban a pillanatban, amikor elindulunk keresni a szerelmet, ő is elindul, hogy megtaláljon minket. És megvált.”
(Paulo Coelho)

“Akármiből teremtettek is lelkeink, az övé és az enyém ugyanabból van.”
(Emily Bronte)

“A szerelemben nincs nyugalom, mert az, amit elértünk, csak egy újabb kiindulópont ahhoz, hogy még többre vágyódjunk.”
(Marcel Proust)

“Plátói szerelem: lekvárosüveg kívülről nyalogatva.”
(Graffiti)

“Akár az egyenesek. Egyetlen pontban, egyetlen pillanatra metszik egymást a tér végtelenjében. S aztán haladnak tovább kiszabott útjukon, soha vissza nem térve. De ez a pont és az a pillanat örökre meghatározza őket.”
(John Willard Young)

“Az életben az egyetlen természetes állapot a szerelem… Minden egyéb mesterkélt, és csak a világ rontására szolgál. Egyedül a szerelmesek nem rontanak semmit a világon.”
(Wass Albert)

“Jobb szeretni és elpusztulni, mint soha meg nem ismerni a szerelmet.”
(Alfred Tennyson)

“Ha már több, mint két éve szerelmes vagy, szedsz valamit.”
(Fran Lebowitz)

“Szerelem nélkül az élet nem több, mint faragatlan szikla, mely az isteni szobrász lábainál nyugszik a kőfejtőben.”
(Oscar Wilde)

“Szerelem: ingázó bérlet a pokol-menny járatra.”
(Don Dickerman)

“Az életben az egyetlen természetes állapot a szerelem… Minden egyéb mesterkélt, és csak a világ rontására szolgál. Egyedül a szerelmesek nem rontanak semmit a világon.”
(Wass Albert)

“Letagadni szerelmünk, önmagunk legszörnyűbb becsapása: örök veszteség, amelyért nincs felmentés sem az időben, sem az örökkévalóságban.”
(Sören Kierkegaard)

“Szeretem a földet, amelyre lép, a levegőt, amelyet beszív, és mindent, amihez hozzáér, mindent, amit mond. Szeretem minden pillantását, minden mozdulatát, szeretem őt teljesen és egészen.”
(Emily Bronte)

“Egymás körül kerengő porszemek vagyunk a végtelenség egy sugarában. Nő és férfi azonos porszemnek látszik, azonos léleknek. És mégse azonos. Valamiképpen kétféle.”
(Gárdonyi Géza)

“Késve tudom, de száz életre megjegyzem: szeretni csak a szerelem minden fájdalmával együtt érdemes, vagy sehogy. Amikor visszaszületek, nem leszek abban a helyzetben, hogy keresselek, mert nem fogok emlékezni rád. De megismerlek majd.”
(Vavyan Fable)

“Akinek csak egyszer is mondták életében: “Aludj a karomban!”, az ne kérdezze, hogy minek élt a földön.”
(Ancsel Éva)

“A szerelem olyan, mint a higany a kézben. Tartsd a tenyered nyitva, és megállapodik benne. Csukd össze, és kiszökik nyomban.”
(Dorothy Parker)

“Ha szeretni akarsz valakit, szeresd itt és most. Szeresd! Mert senki nem tudja, mi történik a következő pillanatban.”
(Tara Brand)

“A szerelem olyan gyümölcs, aminek mindig szezonja van, és mindenki számára megszerezhető.”
(Teréz anya)

“Megmutatnám az embereknek, mennyire tévednek, ha azt gondolják, azért nem szerelmesek már, mert megöregedtek; nem is tudják, hogy éppen akkor öregszünk meg, ha nem érezzük többé a szerelmet.”
(Gabriel García Márquez)

“A szerelem széppé teszi azt, amink van, visszaadja, amit elvesztettünk, sőt azzal is megajándékoz, ami eddig nem volt a miénk.”
(Nicolas Chamfort)

“Szerelem. Egyfülű kosár – olyan nehéz, hogy csak ketten bírnák könnyen – de csak egy füle van, hol az egyik cipeli, hol a másik.”
(Karinthy Frigyes)

“A szerelem mindvégig megőriz egy pillanatot, azt a pillanatot, amikor született; és akit szeretnek, sosem öregszik meg, szerelmese szemében mindig tizenhét éves marad, és kócos haját, könnyű, nyári ruháját ugyanaz a barátságos szél borzolja egy életen át, ami akkor fújt, abban a végzetes pillanatban.”
(Szerb Antal)

“A szerelem minden harmónia között a legdallamosabb: érzése velünk született.”
(Honoré de Balzac)

“Megismerni és szeretni egy másik lényt: ebben áll minden bölcsesség veleje, gyökere és forrása.”
(Evelin Vaugh)

“A szerelem az élet nagy ajándéka, és aki nem nyújtja ki utána a kezét, az sohasem élte az életet a maga teljes módján.”
(John Erskine)

“A szerelem nem egy, hanem az egyetlen lehetőség, hogy boldogok legyünk.”
(Francoise Sagan)

“A szeretet lényege az együtt. A veled. A velünk.”
(Müller Péter)

“A plátói szerelem éppen olyan esztelenség és otromba hazugság, mint hogy nincs vegetáriánus tigris: nem az a célja a szerelemnek, hogy plátói legyen.”
(Márai Sándor)

“A szerelem olyan, mint a szél. Az ember sohasem tudja, hogy honnan támad rá.”
(Honoré de Balzac)

“Két kis érzelmet sok kilométerrel elválasztani egymástól olykor elegendő arra, hogy nagy szerelmet hozzon létre. ”
(Étienne Rey)

“A szerelem nem kér bebocsáttatást, csak megjelenik, és nyomban otthonosan érzi magát.”
(Betty Milan)

“Ezen a világon csak a szerelem ér meg mindent. A többinek semmi értelme sincs.”
(Paulo Coelho)

“A szerelem legszebb pillanata az egyetlen, amelyik után valóban részegek maradtunk – az előjáték, a készülődés: a csók.”
(Paul Géraldy)

“Egyik szerelem a másikat nem pótolhatja, mert mindegyik másképp egyetlen!”
(Vavyan Fable)

“A Tejút a szerelem csillagfényből szőtt hídja, amelyet száműzött arkangyalok feszítettek ki két csillag közé.”
(Lucy Maud Montgomery)

“A szerelem olyan, mint az égen a Tejút: csillogó tömeg, ezer meg ezer kis csillagból, melyek közül nem egy maga is ködfolt.”
(Stendhal)

“És ha most megkérdeznek, hogy ma még mi tart itt a Földön, mi tart még életben, habozás nélkül azt felelem rá: a szerelem.”
(Kertész Imre)

“Nem szerelem az, ami változik, ha minden más változik. Örök útjelző az, ami meg sem rezdül semmilyen viharban. A szerelmet nem koptatják az idő röpke órái s hetei. A szerelem örök, ítéletnapig.”
(Shakespeare)

“Bármit is ordít fületekbe a korszellem, ne feledjétek: a szerelem misztérium! Úgy is kell bánni vele, oly féltőn s finoman, mint minden csodával.”
(Vavyan Fable)

“Mekkora üresség, ha távol van az a lény, aki egymaga betölti az egész világot! Ó, mennyire igaz, hogy, akit szeretünk, megistenül! Nem volna csoda, ha Isten féltékeny volna rá, ha nem volna bizonyos, hogy a mindenek atyja a világot a lélekért, a lelket pedig a szerelemért alkotta meg.”
(Victor Hugo)

“Nem volna szabad megengedi, hogy a szerelem lelkiállapotában bárki életre szóló döntést hozzon.”
(Friedrich Nietzsche)

“A szerelem lényege, hogy két magányos lélek köszönti, megérinti és megvédi egymást.”
(Rainer Maria Rilke)

“Nagy szerelem az, ha két ember egy életen át megérti egymást, megfér egymással, odaadó és hűséges.”
(Karel Capek)

“A szerelem: az angyaloknak a csillagokhoz röppenő üdvözlete.”
(Victor Hugo)

“A szerelem nem kér, nem követel. A szerelemnek olyan erősnek kell lennie, hogy önmagát bizonyítsa. Akkor már nem vonzódik, hanem vonz”
(Hermann Hesse)

“Ha egy férfi arra gondol, milyen jól néz ki egy nő feneke egy buggyos, elnyűtt sportnadrágban, az a férfi csúnyán bekapta a horgot.”
(Nora Roberts)

“Egy bók olyan, mint egy csók fátyolon keresztül.”
(Victor Hugo)

“Talán nem is más a szerelem, mint hálaérzet a gyönyörért.”
(Honoré de Balzac)

“Boldog vagyok, hogy létezik – mert megmutatta, hogy képes vagyok olyan szerelemre, amiről magam sem tudtam, és ez hálával tölt el.”
(Paulo Coelho)

“Várni. Ez volt az első lecke, amit megtanultam a szerelemről. A nap iszonyú lassan vánszorog, ezer tervet szősz, előre elképzeled az összes lehetséges párbeszédet, különböző fogadalmakat teszel, megígéred magadnak, hogy megváltozol – miközben egyre csak várod, epekedve és nyugtalanul, míg meg nem érkezik.”
(Paulo Coelho)

“Sohasem beszéltek arról, hogy szeretik egymást. Úgy nőttek fel egymás mellett, mint két fa, amelynek gyökérzete közös talajban, ágazata a levegőben, illata az égben keveredik össze. Csak az a vágyuk volt közös, hogy inkább választották volna a halált, mint azt, hogy akár egy napra is elváljanak egymástól.”
(Alexandre Dumas)

“Minden dicsőségnél, minden tehetségnél többet ér: szeretni. Nem az, hogy az embert szeretik, hanem az, hogy az ember szerethet! Szeretni valakit, felolvadni benne, érte élni, vele élni, vágyódni, vágyódni utána: ez az élet értelme!”
(Jászai Mari)

“Tudta, hogy egyszerű fizika az egész, de titokban mégis azt gondolta, az Ördög műve ez a sok vezeték, az áramnak pedig csakis a szerelemhez lehet köze, mert mondja csak meg bárki józan ember, hogy mi más lehet oly erős dolog, hogy egyetlen pillanat alatt kivilágítsa és elhamvassza a testet. Hát a szerelem, csakis a szerelem.”
(Tóth Krisztina)

“A távollét csökkenti a közepes szerelmet – gyarapítja az erőset, mint ahogy a szél kioltja a lámpát, de szítja a tüzet.”
(Francois de La Rochefoucauld)

“Tudd meg: ha nem vagy is itt, én mégis veled alszom. Mert szeretlek, cáfolatlanul és visszafordíthatatlanul.”
(Szilvási Lajos)

“Nem akartam beléd szeretni, és nem hiszem, hogy te is akartad volna. De amikor találkoztunk, mindketten éreztük, hogy nem tudunk tenni semmit az ellen, ami velünk történik. Egymásba szerettünk, minden különbözőségünk ellenére, és ezzel valami ritka és gyönyörű jött létre.”
(Nicholas Sparks)

“Minden egyszerűbb volt, mint vártam: összeillettünk, mint egy kirakós két darabja, melyek azért készültek, hogy kiegészítsék egymást. Ez titokban nagy elégedettséggel töltött el. Testileg ugyanannyira passzoltunk, mint minden más szempontból. A tűz és víz valahogy úgy létezett együtt, hogy nem oltotta ki egymást. Újabb bizonyíték arra, hogy hozzá tartozom.”
(Stephenie Meyer)

“A szerelem az, ami egy olyan nővel és férfival történik, akik nem ismerik egymást.”
(Somerset Maugham)

“Ha egy szívet nem lehet összetörni, akkor azzal a szívvel nem is érdemes foglalkozni.”
(Nora Roberts)

“A szerelem nem a szeretkezés iránti vágyban nyilvánul meg (ez a vágy számtalan nőre vonatkozik), hanem az együttalvást kívánó vágyban (ez a vágy csupán egyetlenegy nőre vonatkozik).”
(Milan Kundera)

“Ha az ember szerelmes, az annyit jelent, hogy túlszárnyalja önmagát.”
(Oscar Wilde)

ˇ”Amikor saját sorsomról beszéltem, kétségtelenül kettőnkre gondoltam. Külön-külön az egésznek csak a fele voltunk.”
(Stephenie Meyer)

“Nincs szebb dolog az életben, mint az ébredő szerelem. Fátyolos és titkos vágyak ópiuma, amiket úgy szívsz le a szívedre, mély, szívet elállító lélegzetvétellel, mint a zsályás szénarétek fülledt, meleg illatát. Az ismeretlenség és végtelenség misztériuma, az örök tavasz hárfahangja ez a lélek felajzott húrjain.”
(Zilahy Lajos)

“A szerelem láng, a szeretet parázs. Az egyik lobogva lángol, a másik hosszan, tartósan melegít.”
(Müller Péter)

“Valahányszor szeretünk, mindig először szeretünk. A tárgy különböző volta semmit se változtat a szenvedély egyedülvalóságán. Csak erősíti.”
(Oscar Wilde)

“Tapsoltam, amikor a józan ész elveszítette a csatát, és nem maradt más választásom, mint hogy megadjam magam és elfogadjam, hogy szerelmes vagyok.”
(Paulo Coelho)

“Mégiscsak a szerelem első korszaka a legszebb pillanat, amikor minden találkozásból, minden szempillantásból viszünk haza valami újat, hogy örüljünk neki.”
(Soren Kierkegaard)

“Az örömkönnyeket – a szerelmes szív mélyén dúló isteni erő fakasztja.”
(Anton Pavlovics Csehov)

“A szerelem azt jelenti, hogy két ember: kettő és mégis egy. Egy férfi és egy nõ egyetlen angyallá olvad össze. Ez a mennyország.”
(Victor Hugo)

“Minden hiába! Élet koronája, Te vagy, Szerelmem!”
(Goethe)

“Az első szerelemben a lelket jóval a test előtt vesszük el, később a testet ragadjuk el a lélek előtt, és néha a lélekre már egyáltalán nem is kerül sor.”
(Victor Hugo)

“A szerelem nem egy, hanem az egyetlen lehetőség, hogy boldogok legyünk.”
(Francoise Sagan)

“Szerelem, ha egyik a másikát repülni hagyja,
de ha lezuhan, fél szárnyát kölcsönadja.”
(Szabó Éva)

“Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok.
De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál.”
(Prisrin)

“Nem azért szeretlek, aki te vagy, hanem azért aki én vagyok melletted.”
(Gabriel Garcia Márquez)

“Szerelem: meghódítani, bírni és megtartani egy lelket, amely annyira erős, hogy fölemel bennünket,
s annyira gyönge, hogy éppolyan szüksége van reánk, mint nekünk őreá.”
(Paul Gerardy)

“A szerelem az élet nagy ajándéka, és aki nem nyújtja ki utána a kezét, az sohasem élte az életet a maga teljes módján.”
(Erskine)

“Sose mondd azt: “Szeress engem!” Mit érsz vele? Isten is hiába mondta…”
(Paul Valéry)

“Az igazi szerelemnek megvannak a maga előérzetei és tudja, hogy a szerelem szerelmet gerjeszt.”
(Balzac)

“A szeretet hiányát az ember soha nem pótolhatja; ám a szeretet minden mást pótol.”
(P. Matteo)

“A szeretet az egyetlen ésszerű és kielégítő válasz az emberi létezés problémájára.”
(Erich Fromm)

“Aki nem tud szeretettel feloldódni, másban és másért: boldogtalan marad.”
(Szentkuthy Miklós)

“Az igazi szeretet tettekben, és nem a szavakban nyilvánul meg.”
(Filippinó közmondás)

“Szerelemmel múlik az idő, idővel múlik a szerelem.”
(Madame Pompadur)

“A szerelemnek még bolondsága is nagyobb bölcsesség, mint a filozófusok minden tudománya.”
(Jókai Mór)

“Valakit szeretni azt jelenti: egy mások számára láthatatlan csodát látni.”
(Francois Mauriac)

“..aki szeret, azt viszont is szeretik.”
(Fontane)

“Csak mert valaki nem úgy szeret téged, ahogy te szeretnéd, az még nem jelenti, hogy nem szeret téged szíve minden szeretetével.”
(Gabriel Garcia Márquez)

“Az igazi szeretet próbája egyedül az, hogy nem fél a másik ember szeretetétől, hogy elegendő benne a szelídség, a türelem és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt.”
(Pilinszky János)

“Nem abban van az élet mértéke, hogy mekkorát tud kérdezni az ész, hanem abban, hogy milyen nagyot tud felelni a szív.”
(Ch. Dupoint)

“A nőket a szerelem nemcsak érdekessé teszi, hanem meg is szépíti. A nő akkor szép igazán, ha boldog, és akkor boldog, ha érzi, hogy szeretik.”
(Rippl-Rónai József)

“Megismerni és szeretni

12 hozzászólás

  1. Baby_Rebeka14 július 7, 2011
  2. Szökeciklon október 29, 2011
  3. Szökeciklon október 29, 2011
  4. Jádi Barnabás szeptember 14, 2012
  5. Nikolaus október 28, 2012
  6. Nikolaus október 28, 2012
  7. Nikolaus október 28, 2012
  8. Nikolaus október 28, 2012
    • Ökrös Barbara december 27, 2015
  9. Nikolaus november 2, 2012
  10. Lerner Ferenc május 2, 2013
  11. Picur november 8, 2017

Mit szólsz hozzá?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.